Polskie publikacje dotyczące biografii Seraji Szapszała - Pawelec, Mariusz (Awazymyz. Pismo historyczno-społeczno-kulturalne Karaimów, 2012)
Życie i działalność tej wybitnej postaci wciąż czekają na pełne opracowanie.