Ten rok - Abkowicz, Mariola (Awazymyz. Pismo historyczno-społeczno-kulturalne Karaimów, 2017)
Ten rok nie rozpoczął się dobrze, wieści z Krymu o potrąceniu przez samochód Rai Babadżan wstrząsnęły społecznościami karaimskimi w Polsce i na Litwie. Któż z nas nie znał tej utalentowanej, przemiłej dziewczyny! Wszyscy modliliśmy się o jej powrót do zdrowia, nie wiedząc, że los nie dał jej szansy. Raja odeszła 4 lutego 2017 r., nie odzyskując świadomości, co stanowi ogromną stratę dla nas wszystkich. Na łamach bieżącego numeru staramy się nieco przybliżyć jej postać. Lekkość pióra, zainteresowanie muzyką i bogata wyobraźnia dają się poznać w jednym z utworów literackich autorstwa Rai. W wywiadzie, jakiego udzieliła lokalnej telewizji rok przed odejściem, widzimy, jak mierzy się z pojęciem stereotypu. O jej młodym, aktywnym i utraconym życiu opowiada ojciec – Aleksander Babadżan. Raju, pozostaniesz w naszej pamięci i w naszych sercach na zawsze! Po raz kolejny analizą karaimskich przysłów zajęła się Kamila Stanek, tym razem przyglądając się zawartemu w nich postrzeganiu pracy. Czy tak bardzo różnią się one od przysłów sąsiadów? Adam J. Dubiński i Anna Abkowicz zabierają nas w magiczny świat Orientu – czyż nie jest jego przejawem kuchnia turecka, pełna aromatycznych przypraw i tak bliskich nam dań? Zawsze miło jest spotkać się z przyjaciółmi, Tatarami, zczególnie na promocji książki, słuchając muzyki. A zastanawialiście się, jak mogą się potoczyć losy księżniczki wyrzuconej z pałacu? Bajka? Magia? A może prawda? W Tunezji można – jak się okazuje – dowiedzieć się co nieco… Początek tego roku był trudny nie tylko w życiu społecznym, także organizacyjnie nie było łatwo. Wirusy zaatakowały nasze strony internetowe i musieliśmy, po szybkiej reaktywacji, zacząć odbudowywać nasze zasoby internetowe – zarówno główny portal karaimi.org, jak i strony czasopism. Przywracanie pamięci i archiwów idzie nam niezwykle mozolnie. Bardzo opóźnione i skomplikowane jest tym razem podpisywanie umów na tegoroczne zadania zlecone przez MSWiA. Ustalenia, spotkania, odwołania trwają cały kwartał. Nie mogliśmy już od stycznia ruszyć jak zwykle do realizacji projektów, gdyż brakuje umów i środków na ich wykonanie. Mamy nadzieję, że wkrótce będziemy mogli rozpocząć wypełnianie stałych zadań, którymi są: działalność podstawowa, cyfrowe archiwum karaimskie, działalność Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego „Dostłar”, publikacja czasopisma „Awazymyz”, publikacja piątego tomu rocznika „Almanach karaimski”, publikacja kalendarza karaimskiego na rok 2017, serwis www.karaimi.org, a także tych dofinansowanych ze środków MKiDN: ratunkowe prace konserwatorsko-restauratorskie nad wybranymi karaimskimi rękopisami i starodrukami oraz publikacja czasopisma „Awazymyz”. Czeka nas też rozpoczęcie nowego, dwuletniego zadania: kwerenda, badania, udostępnianie karaimskiego dziedzictwa narodowego jako części dziedzictwa Rzeczpospolitej na Litwie. Początek tego roku przyniósł na szczęście nie tylko problemy, były też chwile radosne i wesołe. Do takich zaliczamy narodziny w dalekim Oksfordzie, gdzie 12 lutego 2017 przyszedł na świat Michał, syn Ani z Pileckich i Davida, brat Helenki, wnuk Marii i Aleksandra Pileckich. Życzymy rodzicom, by młody człowieczek zdrowo się chował.n